Blijf op de hoogte van MCT Reizen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Krakau

Groepsreis vanuit één hotel | Busreis

Kerst in Krakau is puur genieten. In Polen wordt kerst op traditionele wijze gevierd en het staat garant voor gezelligheid. Krakau ademt cultuur en geschiedenis en wordt ook wel de parel van de Poolse kroon genoemd. De romantische, middeleeuwse binnenstad maakt het tot één van de mooiste steden van Europa. Op de Grote Markt bevinden zich de Mariakerk, welke vanbinnen adembenemend mooi is, en de Lakenhallen. Struinend door de Joodse wijk is goed te zien welke impact de Tweede Wereldoorlog op deze stad heeft gehad. Een bezoek aan Auschwitz en het Schindler Museum maken u stil en doen beseffen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Polen houden van eten en dat zullen we dan ook uitgebreid ervaren tijdens de kerstdiners. Heerlijke meergangen diners met voorafjes, lokale gerechten en verrukkelijke toetjes staan voor u klaar in het hotel. Vergeet ook geen pretzel te kopen bij een van de vele stalletjes. Een heerlijke snack die op elke hoek van de straat te vinden is. Cultuur en muziek gaan in Krakau hand in hand. Dit is goed te merken bij het klezmer concert wat we zullen bezoeken, waar traditionele Joodse muziek ten gehore wordt gebracht. Ook de beste en meest bekende Poolse componist, Chopin, ontbreekt niet deze reis. U bezoekt een concert waarin zijn beroemde pianostukken worden gespeeld door befaamde Poolse  pianisten. Cultuur, muziek en lokale gerechten, een perfecte combinatie! Ga mee en ervaar het authentieke Krakau tijdens de sfeervolle kerstdagen.

 

Inbegrepen bij deze reis

 • Voorovernachting met ontbijt in Veldhoven bij Eindhoven
 • Overnachting in omgeving Dresden op de heen- en terugreis
 • Klezmer dinerconcert in Krakau
 • Stadswandeling onder leiding van een gids
 • Uitgebreide kerstdiners op Kerstavond en Eerste Kerstdag

  

Muziek tijdens de reis

Lokale muziek en cultuur staat centraal tijdens deze reis. Zo genieten we van klezmer muziek, de traditionele Joodse muziek. Het woord klezmer betekent in het Jiddisch ‘zingend instrument’. Hiermee wordt het soort muziek bedoeld waarmee de Oost-Europese Joden in het begin van de vorige eeuw hun feesten begeleidden. Klarinet, fluit en viool worden veel gebruikt in combinatie met accordeon en bas.

Ook is er een concert waarin werken van Chopin ten gehore worden gebracht. Chopin was een Poolse componist en pianist en staat bekend als componist die veel schreef in het genre romantiek. Hij wordt gezien als de beste en meest succesvolle Poolse componist. Zijn muziek wordt vaak herkend aan de romantische sfeer. Bekende werken zijn onder andere Krakowiak, Grande Polonaise en vele preludes, nocturnes en ballades voor de piano.

Van dag tot dag

Dag 1, woensdag 21 december: Voorovernachting

Om u goed uitgeslapen op reis te laten gaan, hebben wij voor u een overnachting gereserveerd in het NH Hotel Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Dit is tevens het vertrekpunt van onze reis naar Berlijn. U kunt uw auto hier parkeren totdat u terugkomt na de reis en het ontbijt bij deze overnachting is inbegrepen. Aankomst is mogelijk vanaf 15.00 uur.

 

Dag 2, donderdag 22 december: Nederland – Omgeving Dresden

Na het ontbijt vertrekken we richting  de omgeving van Dresden. Onderweg kunt u genieten van het Duitse , gevarieerde landschap, zal er af en toe gestopt worden en is er gelegenheid om te lunchen (voor eigen rekening). Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel voor diner en overnachting.

 

Dag 3, vrijdag 23 december: Omgeving Dresden – Krakau

In de ochtend rijden we door naar onze eindbestemming Krakau. Na aankomst zullen we inchecken in hotel Galaxy, gelegen in het centrum. De rest van de middag is er de gelegenheid voor een eerste kennismaking met de stad. Bezoek ook de kerstmarkt op de Grote Markt. In de houten stalletjes zijn vele traditionele producten te koop en mooie kerstdecoraties. Wanneer u uitgewinkeld bent is het heerlijk bijkomen met een warm drankje is een van de cafés rondom het marktplein. De vele kerken die de stad rijk is zijn ook open. Loop eens binnen en bekijk de kerststallen. Misschien maakt u wel een viering mee!

 

 In de avond staat er een speciaal diner gepland. We vertrekken naar een restaurant in het hart van de Joodse Wijk. De specifieke inrichting van het restaurant geeft u het gevoel te vertoeven in de woonkamer van een vooroorlogs huis. Onder het genot van klezmer muziek, de traditionele Joodse muziek, geniet u van een driegangendiner.

 

Dag 4, zaterdag 24 december: Auschwitz – Schindler Museum – Kerstdiner

Vandaag staat er een indrukwekkende excursie op het programma. We bezoeken Auschwitz, het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in Auschwitz en Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht. Dit waren voornamelijk Joden, maar ook politieke gevangenen en etnische minderheden. Het concentratiekamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is zeer indrukwekkend om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. Er zijn onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen te zien. Birkenau ligt drie kilometer verderop. Dit is de grootste begraafplaats ter wereld. Sommige barakken en ruïnes van gaskamers kan men hier nog zien. Een aangrijpende ervaring om dit met eigen ogen te zien. U kunt hier op eigen gelegenheid rond lopen. Op deze manier kunt u uitgebreid de tijd nemen om deze indrukwekkende locatie te bezichtigen.

 

“Those who do not remember the past are condemned to repeat it.”

George Santayana

 

In de middag bezoeken we onder leiding van een gids het Schindler Museum. Wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau was de Duitse Oskar Schindler leider in een emaille fabriek met Joodse werknemers. Naarmate de oorlog vorderde zette Schindler een plan in werking om zijn Joodse werknemers te redden van deportatie. Door zijn toedoen zijn de levens van 1100 mensen gered.

 

 Wie een enkel leven redtredt de hele wereld.”

Talmoed (Joodse heilige schrift)

 

Een deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en de beroemde lijsten waarop de namen stonden van de mensen van wie hij het leven heeft gered. Ook het kantoor met meubels uit die tijd is te bezichtigen. Het andere deel van het museum gaat over de stad Krakau onder nazi bezetting. De geluidsfragmenten, films en foto’s geven een goed beeld van het leven in die tijd. Na deze indrukwekkende dag gaan we terug naar ons hotel. Kerstavond is een belangrijke avond in Polen, ze noemen het ‘wigilia’. Families komen bijeen om met elkaar te eten. Vlees wordt er op die dag niet gegeten, wel vis. In het hotel staat een uitgebreid kerstavonddiner klaar met traditionele gerechten, vele soorten voorafjes en gebak.

 

Dag 5, zondag 25 december Eerste Kerstdag

Kerstmis in Polen is een familiefeest en wordt op traditionele wijze gevierd. Doordat het een overwegend katholieke stad is worden er vele missen verzorgd in de honderden kerken die de stad rijk is. U kunt één van deze missen bezoeken op Eerste Kerstdag. Aan te raden is de mis in de prachtige Mariakerk op het Marktplein of in de kathedraal op de Wawelheuvel.

’s Avonds geniet u van een speciaal kerstmenu in het hotel met verschillende voorafjes, hoofdgerechten en diverse toetjes en gebakjes.

 

Dag 6, maandag 26 december Tweede Kerstdag: Stadswandeling – Zoutmijnen (optioneel) – Chopin concert 

We beginnen de dag met een stadswandeling onder leiding van een gids. Tijdens deze rondleiding zien we de hoogtepunten van de stad, zoals de Joodse wijk Kazimierz waar voor 1939 46000 Joden woonden. Ook zien we de Wawelheuvel met het Koninklijk Kasteel en een 14e eeuwse kathedraal. Bijna alle Poolse koningen werden hier gekroond en begraven. De Grote Markt is het bruisende deel van de oude binnenstad. Op het plein staat de Mariakerk met een prachtig gebeeldhouwd middeleeuws altaar. Vanaf de kerktoren speelt een trompettist elk uur de historische Hejnał. Dit als eerbetoon aan een oplettende wachter die de stad wilde waarschuwen voor de vijand, maar tijdens het blazen in de keel werd geraakt door een pijl. Terwijl deze pijl  zijn keel doorboorde, blies hij zijn laatste ademstoot uit wat door de hele stad te horen was als een vreemde, hoge noot uit de trompet. Een vreemde, hoge noot die tot de dag van vandaag nog elk uur het bekende trompetgeschal abrupt afsluit. Ook de Lakenhal zal niet worden overgeslagen. Hier kunt u  mooie souvenirs kopen.

 

De Hejnał bestaat uit vijf noten en wordt elk heel uur vier keer geblazen vanuit de toren van de Maria kerk, gevestigd op het grote marktplein. Eén keer in elke windrichting. Het stuk is ook elke dag om precies 12.00 uur te horen op de Poolse radio. Elke keer eindigt de sierlijke Hejnał even abrupt, met die rare hoge noot aan het einde.

 

In de middag kunt u optioneel onder leiding van een gids de zoutmijnen bezoeken. De zoutmijnen van Wieliczka vormen een uniek net van ondergrondse schachten, gangen  en kapelletjes. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat sinds 1978 op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd hier zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep en het gangenstelsel is circa 300 kilometer lang. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Paus. In de St.Kingakapel is alles van zout gemaakt, zelfs de lampen en de vloertegels. Een aparte belevenis!

’s Avonds geniet u van een Chopin concert. Het concert vindt plaats in één van de prachtige gebouwen aan of nabij het marktplein. Deze concerten zijn een echte traditie geworden. Tijdens de concerten spelen voornamelijk Poolse pianisten de beroemde werken van Chopin.

 

Dag 7, dinsdag 27 december: Krakau – Omgeving Dresden

Na het ontbijt verlaten we Krakau en rijden we naar ons overnachtingshotel in de omgeving van Dresden. Hier komen we in de middag aan voor diner en overnachting. Wanneer de tijd het toelaat bezoeken we het centrum van Dresden. Een aanrader is de beroemde Frauenkirche!

 

Dag 8, woensdag 28 december: Omgeving Dresden – Veldhoven

Na het ontbijt reizen we door naar Nederland, naar het NH Hotel Conference Centre Koningshof in Veldhoven, het eindpunt van onze reis waar we afscheid van elkaar zullen nemen. Een indrukwekkende reis vol cultuur en muziek is ten einde.

Accommodaties

Hotel Galaxy****

Het Galaxy Hotel is gevestigd in de wijk Podgórze. In slecht 10 minuten wandelt u naar de Joodse...

Hotel Galaxy****

Het Galaxy Hotel is gevestigd in de wijk Podgórze. In slecht 10 minuten wandelt u naar de Joodse wijk Kazimierz waar u een groot aanbod aan sfeervolle pubs en cafés vindt. De Grote Markt en kasteel Wawel bevinden zich op circa 20 minuten lopen van het hotel.  De moderne kamers beschikken ieder over een lcd-tv met satellietkanalen, airconditioning, een groot bureau, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met föhn. Dit luxueuze hotel beschikt over een eigen spacentrum. De toegang tot het zwembad, sauna’s, hot tub en het fitnesscentrum is bij de kamerprijs inbegrepen. Daarnaast beschikt het hotel over een restaurant en  twee bars.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Krakau - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar Veldhoven – Krakau
 • Vervoer per comfortabele touringcar tijdens de excursies
 • Voorovernachting met ontbijt in een tweepersoonskamer in Veldhoven
 • Overnachting met ontbijt en diner in een tweepersoonskamer op de heen- en terugreis
 • Vier overnachtingen in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt in Krakau
 • Diner op dag drie
 • Uitgebreid Kerstavonddiner op dag vier
 • Uitgebreid Kerstdiner op dag vijf
 • Entree voor Auschwitz
 • Entree en gids in Schindler Museum
 • Stadswandeling met gids
 • Chopin concert

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 209,-
 • Optionele excursie Zoutmijnen 17,- per persoon
 • Eventuele toeristenbelasting
 • Overige Entreegelden
 • Overige maaltijden

Overige informatie

Op- en uitstapplaats van deze reis is NH Hotel Conference Centre Koningshof te Veldhoven.

Korting bij eigen vervoer reis 100,- per persoon. Ter plaatse neemt u deel aan het beschreven (bus)programma.

Blijf op de hoogte van MCT Reizen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief