Blijf op de hoogte van MCT Reizen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vanuit Zending Gereformeerde Gemeente

5 dagen

Koorreis | Busreis

Thüringen is de regio in Duitsland waar het draait om de musicus Johann Sebastiaan Bach. Een schitterende omgeving waar muziek, kerkhistorie en natuur hand in hand gaan. Tijdens deze reis bezoeken we o.a. de indrukwekkende steden Leipzig, Eisenach en Erfurt. Als muzikale invulling van de reis zingen we in een aantal prachtige kerken.  Een bezoek aan de geboortestad van Bach genaamd Eisenach, mag natuurlijk niet ontbreken.

 

Een  afwisselende muzikale reis o.l.v. A Brugge en Just van Toor vanuit  Zending Gereformeerde Gemeente. Organist Peter Wildeman zal deze reis muzikaal begeleiden.

Programma

Dag 1: Nederland – Gotha

Na het vertrek vanaf de diverse opstapplaatsen komen we in de middag  aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension ‘Zur Löwenburg' doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij op zijn ziekbed een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Dit kan op eigen gelegenheid. Diner en overnachting in het hotel.

 

Dag 2: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam ‘Jonker Jörg’ woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats. O.l.v. een gids ontdekken we deze stad. Aansluitend kun u hier op eigen gelegenheid  het geboortehuis bezoeken en genieten van een 20 mn. durend barokconcert of  een bezoek brengen aan het Luthermuseum om meer te horen over Luther en zijn leven (excl.) Breng gerust ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden. Vandaag willen we ook een mooi zangmoment met elkaar beleven.  In de middag kunt u de  Wartburg  bezoeken. Hier kunt u een rondleiding door deze prachtige burcht krijgen. Aansluitend rijden we terug naar ons hotel voor diner en overnachting.

 

Dag 3: Erfurt & Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt er verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes is één van de mooiste plekjes in de stad. Bij voldoende tijd kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (excl.) Er is vrije tijd voor de lunch. We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de “steen van Luther”. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik. Aansluitend vertrekken we naar de stad Weimar, ook wel het culturele centrum van Thüringen genoemd. Weimar, de stad waar de schrijvers Goethe en Schiller en de componist Bach hebben gewoond. De banden die Luther had met Weimar zijn nauwer dan algemeen bekend. Hij kwam er vaak en hij preekte in de stadskerk St. Peter en Paul. Maak een wandeling door de stad, bewonder het Stadsslot met de galerie van Lucas Cranach met het beroemde portret van Luther of bezoek de St. Peter en Paulkerk.

 

Dag 4: Eisleben – Leipzig

We rijden naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis en in het sterfhuis leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.

Na de lunch vertrekken we naar Leipzig waar we onder leiding van een gids het centrum ontdekken. De stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld de Nikolaikirche waar Luther preekte, de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die hier vanaf 1723 koormeester was. 

 

Dag 5: Mansfeld – Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier staat Luthers ouderlijk huis waar de familie 1 jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vindt u het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland.

 

(Programma en zangmomenten onder voorbehoud van wijziging)

Accommodaties

Hotel Michel Suhl

Michel Hotel Suhl ligt op 4 minuten wandelen van het congrescentrum van Suhl en op 10 minuten...

Hotel Michel Suhl

Michel Hotel Suhl ligt op 4 minuten wandelen van het congrescentrum van Suhl en op 10 minuten wandelen van het treinstation van Suhl. Het heeft een eigen restaurant, waar internationale gerechten en Thüringer specialiteiten geserveerd worden. Alle kamers van het 4-sterrenhotel Michel zijn uitgerust met een minibar en een eigen badkamer met een haardroger. Sommige kamers hebben een balkon. Michel Hotel Suhl is een ideale uitvalsbasis!

 

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
17-5-2021
 
Te boeken
595,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

INBEGREPEN:

 • Vervoer per comfortabele tourist class  touringcar voorzien van toilet, airco en koffie/thee faciliteiten
 • Vier overnachtingen in 2 persoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Stadstour Eisenach, Erfurt en Leipzig o.l.v. gids
 • Entree Luthers geboorte- en sterfhuis
 • 3 zangmomenten
 • Informatiepakket
 • Deskundige reisbegeleiding vanuit MCT
 • Verzorging en verblijf chauffeur

NIET INBEGREPEN:

 • 1-Persoonskamertoeslag € 85,-
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Administratiekosten € 19,- per factuur
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 (max. 9 personen per factuur)

 

OVERIGE INFORMATIE

Het minimum aantal deelnemers is 40 personen.

 

 

Blijf op de hoogte van MCT Reizen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief